fbpx

To do: een goede to-do lijst maken

Iedereen kent ze wel en je hebt het zelf vast ook al wel eens gedaan: een to-do lijst maken. Een valkuil van to do lijstjes is dat het bijna nooit voorkomt dat alle taken op het lijstje worden uitgevoerd binnen de tijd die verwacht wordt.

Hierboven kun je zien dat gemiddeld maar 59% wordt afgemaakt. Zelfs nog minder wanneer de verwachtte tijd om de taken af te ronden een dag is. Dit is menselijk en komt bij vrijwel iedereen voor. Wat kun je hier nou aan doen?

Tips voor een goede to-do lijst maken

De eerste tip is dat je je bewust moet worden van het feit dat we, wanneer we to-do lijstjes maken, vaak een schattingsfout maken. Dit kan aan een aantal dingen liggen. Ten eerste kan het liggen aan het onderschatten van hoeveel tijd er nodig is voor de taken, of het overschatten van onze eigen productiviteit. Daarnaast wordt er bijna nooit rekening gehouden met het feit dat er onverwachte gebeurtenissen tussen de taken in kunnen komen. Allerlaatst moet we ons wel bewust zijn van het feit dan ons lichaam niet constant en stabiel is qua productiviteit. Veel mensen zijn in de ochtend productiever en in de avond, maar ook je bloedsuikerspiegel beïnvloed je productiviteit. Houdt er dus rekening mee dat je niet altijd het hele huis kunt stofzuigen in een kwartiertje, of een blogbericht kun schrijven in een half uur. Af en toe zal dit door omstandigheden een stukje langer kunnen duren.

Stel prioriteiten en schrap 50% van de taken

Het zou voor jou dus goed kunnen helpen om wel al je taken op te schrijven, maar maximaal 50% van deze taken voor de dag in te plannen. Je kunt dan het best beginnen met de belangrijkste, meeste dringende taken. Een altijd onafgemaakt to-do lijstje is niet erg motiverend. Het lijkt misschien weinig wanneer je elke dag maar de helft doet van de dingen die je wilt doen, maar het voelt veel beter.

Have-done lijst

Nog een andere goede tip om zeker eens te proberen is het to-do lijstje om te draaien in een have-done lijstje! Dit is veel positiever omdat je ziet wat je allemaal hebt gedaan, en vaak automatisch meer je best gaat doen dat lijstje zo groot mogelijk te maken.

Stel dus prioriteiten, probeer een to-do lijstje eens om te draaien en houdt rekening met deze valkuilen. Dat zijn een aantal tips die ik je graag wil meegeven, succes! Hier zijn nog een aantal apps die kunnen helpen bij jouw productiviteit doormiddel van to-do lijsten.

Vind jij het nog lastig om goed te plannen en heb jij weinig tijd voor bijvoorbeeld jouw social media? Dan kun je je Social Media uitbesteden aan VYZUAL! Wij helpen jou dan aan de hand van een professioneel en op maat gemaakt social media plan, om met jouw bedrijf meer mensen te bereiken.

Onze diensten

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Hieronder vind je al onze diensten.

Bedrijfsnaam laten ontwerpen 
Logo laten ontwerpen
Huisstijl laten ontwerpen
Grafische vormgeving
Bedrijfsfotografie
Bedrijfsvideo’s
Website laten maken
Webshop laten maken
SEO teksten laten schrijven
Blog laten schrijven
Social Media uitbesteden
Social Media campagne uitbesteden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *