fbpx

Stress verminderen: 10 belangrijke tips

Stress verminderen: 10 belangrijke tips Veel mensen hebben last van stress. Stress is vervelend zelfs schadelijk en ongezond. Het beïnvloed je stofwisseling en je afweersysteem maar kan naast fysieke klachten ook mentale klachten veroorzaken zoals een burn-out. Erg belangrijk dus om goed te leren omgaan met stress en vooral om

Stress verminderen: 10 belangrijke tips

Veel mensen hebben last van stress. Stress is vervelend zelfs schadelijk en ongezond. Het beïnvloed je stofwisseling en je afweersysteem maar kan naast fysieke klachten ook mentale klachten veroorzaken zoals een burn-out. Erg belangrijk dus om goed te leren omgaan met stress en vooral om de stress te verminderen. Hierbij een aantal tips voor stress verminderen!

Tip 1: Prioriteiten stellen en plannen

Door prioriteiten te stellen en een goede planning aan te houden zorg je ervoor dat je productief bent. Door een hoge productiviteit houdt je meer tijd over om te ontspannen. Lees hier het blogbericht over het verhogen van je productiviteit.

Tip 2: Beweging

Een half uurtje beweging per dag zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit, het bevordert je slaap en dus je energie. Ook zorgt beweging voor de aanmaak van adrenaline, serotonine en dopamine: hormonen die ervoor kunnen zorgen dat je je lekkerder voelt. Beweging maakt je hoofd leeg en werkt meditatief omdat je je vaak richt op de bewegingen in plaats van je zorgen maken over stress factoren.

Houdt je nou echt helemaal niet van sporten? Ga dan een half uurtje per dag intensief je huis schoonmaken, activiteiten als stofzuigen en dweilen zijn actief genoeg en je huis is ook nog eens schoon!

Tip 3: Wees niet te perfectionistisch

Perfectionisten zijn vaak gestrest omdat het nooit goed genoeg is. Zeg af en toe tegen jezelf dat het goed is zoals het is, en probeer af en toe wat minder perfectionistisch te zijn.

Tip 4:  Eet gezond

Door gevarieerd en gezond kom je vrijwel altijd een stuk beter in je vel te zitten. Overmatige inname van suiker en vet zorgen voor vermoeidheid en suikerdipjes. Door genoeg vitamine en mineralen uit voeding of uit supplementen binnen te krijgen voorkom je kwaaltjes als vermoeidheid, lusteloosheid maar ook fysieke kwaaltjes als spierpijn.

Tip 5: Drink in tijden van stress weinig of geen koffie

In koffie zit veel cafeïne. Cafeïne maakt in je lichaam het stresshormoon cortisol aan en dat heeft een negatieve werking op je gemoedsrust. Daarnaast verhoogt cafeïne de hartslag waardoor veel mensen zich onrustig gaan voelen en ’s nachts slecht slapen.

Tip 6: Pak jouw momenten

Allereerst is het belangrijk om bewust te worden van wat voor momenten jou echt goed doen en laten ontspannen. Plan zo een moment met regelmaat in. Ga dus bijvoorbeeld maandelijks een keer naar de sauna en maak er een ontspan dagje van. Even je hoofd leegmaken en een dag hélemaal niks inplannen.

Tip 7: Let goed op je ademhaling

Een goede ademhaling is goed voor lichaam en geest en je kunt jezelf aanleren om goed te ademen. Probeer een aantal keer per dag een aantal minuten wat oefeningen te doen. Deze hoeven niet moeilijk te zijn. Zelf adem ik als oefening 4 seconden diep in naar mijn buik, dan houdt ik dit 4 seconden vast en adem ik 4 seconden diep uit, en hou ik weer 4 seconden mijn adem uit.

Tip 8: Geuren tegen stress

Voor veel mensen werken bepaalde geuren rustgevend zoals vanille, kaneel, kamille en lavendel. Andere geuren hebben weer een opfrissende, oppeppende werking zoals pepermunt of citrusvruchten. Beide kunnen een positieve werking hebben bij stress en vermoeidheid. Je kunt eventueel deze geuren verkrijgen doormiddel van etherische oliën, kaarsen, sprays of geurzakjes.

Tip 9: Zorg voor voldoende slaap

Tips hiervoor kunnen zijn: geen koffie (’s avonds) te drinken, vroeg naar bed te gaan, op te passen met suikerinname voor het slapen. Maar ook belangrijk is bijvoorbeeld om je telefoon of laptop of tv-scherm niet te gebruiken voor het slapen gaan. Door het licht wat van deze schermen af komt maakt je lichaam geen melatonine aan. Zelf vind ik het erg lekker om voor ik ga slapen wat rek- en strek oefeningen te doen, zodat ik fysiek rustiger in bed lig.

Tip 10: Creëer zekerheid

Zorg dat je altijd goed op tijd bent en goed voorbereid bent. Hierdoor voorkom je veel onnodig gestress en gehaast. Ga dus op tijd uit bed, vertrek vroegtijdig van huis en probeer te plannen.

Onze diensten

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Hieronder vind je al onze diensten.

Bedrijfsnaam laten ontwerpen 
Logo laten ontwerpen
Huisstijl laten ontwerpen
Grafische vormgeving
Bedrijfsfotografie
Bedrijfsvideo’s
Website laten maken
Webshop laten maken
SEO teksten laten schrijven
Blog laten schrijven
Social Media uitbesteden
Social Media campagne uitbesteden

Ilona

Vond je deze blog interessant?

Onze digital marketeer schrijft maandelijks interessante blogs vol met waardevolle informatie en tips over branding, webdevelopment en online marketing!

Nieuwste blogs