fbpx

Zelf professionele SEO webteksten schrijven stappenplan en tips

Perfecte webteksten schrijven stappenplan Stap 1: Wie wil je met je tekst bereiken, wat wil je vertellen en hoe ga je dit laten overkomen? Je wilt zelf webteksten schrijven voor je website. Dan is het om te beginnen belangrijk om goed voor ogen te hebben wat voor tekst je wilt

Perfecte webteksten schrijven stappenplan

Stap 1: Wie wil je met je tekst bereiken, wat wil je vertellen en hoe ga je dit laten overkomen?

Je wilt zelf webteksten schrijven voor je website. Dan is het om te beginnen belangrijk om goed voor ogen te hebben wat voor tekst je wilt schrijven. Voordat je begint met het schrijven van je website kun je voor jezelf opschrijven voor wie je de webtekst schrijven wilt en voor wie deze dan ook interessant moet zijn. Daarnaast kan het helpen om duidelijk voor ogen te hebben wat je wilt vertellen, hier gaan we bij stap 2 nog verder op in. Stel voor jezelf ook duidelijk vast HOE je je doelgroep wilt bereiken en hoe je ervoor gaat zorgen dat de tekst interessant is voor de lezer.

Stap 2: Wat wil je gaan vertellen met jouw tekst?

Ook is het wanneer je webteksten schrijven wilt belangrijk om voor jezelf duidelijk vast te stellen WAT je wilt gaan vertellen, ofwel het onderwerp van de tekst. Dit onderwerp kun je voor jezelf uitwerken in verschillende sub onderwerpen. Maak voor jezelf een lijstje met de (sub)onderwerpen die jij sowieso in je webtekst wilt hebben staan. Aan de hand van dit lijstje kun je in de meeste gevallen al de kopjes opmaken. Dit vormt een goed begin voor het schrijven. Je kunt namelijk kopje voor kopje de webteksten schrijven. Hiermee creëer je meer structuur voor jezelf, en zorg je er ook nog eens voor dat je geen belangrijke (sub)onderwerpen overslaat.

Stap 3: Verplaats jezelf in de lezer

Waarom is het nou zo ontzettend belangrijk om jezelf te verplaatsen in de lezer? Ten eerste maakt dat de tekst automatisch beter leesbaar voor de lezer. Daarnaast voelt de lezer zich meer aangesproken doordat het overkomt alsof de tekst of hem of haar gericht is. Hierdoor is de kans een stuk groter dat de lezer overgaat op actie ondernemen, en dus jouw product of dienst koopt of contact met jou opneemt. Bedenk je dus goed of de lezer bijvoorbeeld graag met U of met je wordt aangesproken en of de tekst formeel of informeel geschreven moet worden. Zal de lezer geïnteresseerd zijn in veel informatieve tekst of in levendige grappige korte teksten?

Stap 4: Let op opsommingen

Wanneer je zelf webteksten schrijven wil voor jouw website, zal het vaak voorkomen dat je informatie wilt vertellen in de vorm van opsommingen. Voor veel lezers, maar ook voor je SEO is het dan belangrijk dat je bulletpoints gebruikt in plaats van overal komma’s te schrijven.

Stap 5: Schrijf niet over 10 verschillende onderwerpen in één webtekst

Dan kun je namelijk beter voor ieder onderwerp eigen webteksten schrijven. Dit is niet alleen SEO-technisch beter, maar ook aantrekkelijker voor de lezer. Binnen je website kun je interne links plaatsen zodat de lezer na het lezen van de (vaak wat kortere) tekst verder kan lezen over een ander onderwerp, op een andere pagina. Wanneer je heel veel informatie op één pagina zet is het voor de lezer moeilijk om eruit te halen wat voor hem of haar relevant is. In de meeste gevallen leest de lezer dan de gehele tekst helemaal niet. Daarnaast is het beter voor je SEO om al deze onderwerpen één voor één als keyword te gebruiken, en om voor al deze keywords een aparte pagina te hebben.

Onze diensten

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Hieronder vind je al onze diensten.

Bedrijfsnaam laten ontwerpen 
Logo laten ontwerpen
Huisstijl laten ontwerpen
Grafische vormgeving
Bedrijfsfotografie
Bedrijfsvideo’s
Website laten maken
Webshop laten maken
SEO teksten laten schrijven
Blog laten schrijven
Social Media uitbesteden
Social Media campagne uitbesteden

Ilona

Vond je deze blog interessant?

Onze digital marketeer schrijft maandelijks interessante blogs vol met waardevolle informatie en tips over branding, webdevelopment en online marketing!

Nieuwste blogs