Zelf een website bouwen is door de jaren heen steeds makkelijker gemaakt, ook voor mensen die niet veel verstand hebben van de onlinewereld. Eigenlijk kan iedereen een website bouwen via programma’s als WordPress. Dat betekent echter niet dat je een kwalitatieve site bouwt, die goed gevonden wordt door je klanten. Er komt er een hoop bij kijken en je moet een aantal dingen vaststellen voordat je de samen met een webdeveloper aan de slag gaat. Investeren in een webbouwer is echt wel een must, omdat deze niet alleen technisch handig is, maar waarschijnlijk ook goed kan ontwerpen en snapt hoe je een site gebruiksvriendelijk maakt.
Start met hosting en domein
Om aan de slag te kunnen met een website heb je een plek op het internet nodig waar jouw site komt te staan (hosting). Je moet als het ware een ruimte reserveren, zoals je een overnachting boekt bij een hotel. Hier zijn verschillende aanbieders voor met pakketten, waarbij je bijvoorbeeld ook direct je zakelijke mail bij aan kunt sluiten. Dit is eigenlijk het enige onderdeel waar je verplicht voor moet betalen. Overleg met je webbouwer welke host het makkelijkst is om mee te werken, ook voor als je website eenmaal afgeleverd is. Daarnaast moet je een domeinnaam bedenken welke makkelijk te onthouden is, waar via zoekmachines als Google gemakkelijk op gezocht kan worden en welke nog niet bezet is door iemand anders.
De koppeling met WordPress
Veel websitebouwers hebben ervaring met WordPress en gebruiken deze software graag om websites te bouwen. Doordat het gebruik hiervan vrij eenvoudig is, kun jij het als eigenaar ook weer makkelijk beheren nadat jouw bouwer de site heeft afgeleverd. Het gebruik van WordPress zelf is gratis, omdat het om open source software gaat. Dit betekent dat iedereen met de software aan de slag kan gaan en deze kan verbeteren en uitbreiden. Dat brengt ons direct naar het volgende punt.
Thema’s en plug-ins
Hoe wil jij dat jouw website eruitziet? Je kunt uit bepaalde (gratis) thema’s kiezen en deze aanpassen zoals jij dat wilt, maar je kunt ook een custom thema maken om de identiteit van jouw bedrijf te weerspiegelen. Daarbij kunnen diverse plug-ins ervoor zorgen dat jouw site er professioneel uitziet en naar jouw wensen functioneert. Wil je bijvoorbeeld een contactformulier op jouw website, zodat bezoekers niet helemaal jouw emailadres hoeven op te zoeken om contact te maken? Of wil je jouw sociale kanalen linken aan de site en deze automatisch foto’s in een galerij laten zetten wanneer je deze publiceert? Voor al dit soort taken zijn er plug-ins gebouwd door mensen over de hele wereld die jij op jouw site kunt gebruiken.
Een SSL-certificaat
Tot slot kun je evalueren of je een SSL-certificaat wilt aanschaffen. Dit is een eenmalige uitgave voor een certificaat wat garandeert dat jouw website veilig is. Gebruikers kunnen direct zien of jouw website betrouwbaar en veilig is als er in de zoekbalk een hangslotje en https staat in plaats van httpl. Dit geeft gebruikers niet alleen een veilig gevoel, maar geeft ook een professionele uitstraling.
Wij helpen je graag met het bouwen van een WordPress website die volledig aan jouw wensen voldoet. Laten we binnenkort eens brainstormen over jouw nieuwe website!