fbpx

Zelf teksten schrijven: 6 handige tips!

Zelf teksten schrijven: 6 handige tips Voor iedere website is het erg belangrijk dat er goede teksten op staan. Veel mensen vinden zelf teksten schrijven lastig om te doen. Daarom heb ik een aantal handige tips voor je opgesteld. Zo kun je proberen om zelf een aantal teksten voor je

Zelf teksten schrijven: 6 handige tips

Voor iedere website is het erg belangrijk dat er goede teksten op staan. Veel mensen vinden zelf teksten schrijven lastig om te doen. Daarom heb ik een aantal handige tips voor je opgesteld. Zo kun je proberen om zelf een aantal teksten voor je website te schrijven. Mocht het zo zijn dat schrijven jou totaal niet ligt, maar wil je toch kwalitatieve teksten op je website? Dan kan VYZUAL jou helpen! Klik hier voor meer informatie over teksten laten schrijven.

Wil je toch liever zelf teksten schrijven? Dan volgen hier de 6 belangrijkste tips! Veel plezier met lezen en succes met teksten schrijven!

1.   Wie wil je bereiken?

Bedenkt goed welke lezer jij wilt bereiken. Wat is je doelgroep? Dit is belangrijk omdat je bij het teksten schrijven rekening kan houden met je schrijfstijl. Is het formeel of informeel? Schrijf je het voor een volwassene of voor jongeren? Het is verstandig je woordkeuze aan te passen aan je doelgroep. Denk dus eerst goed na voor wie je de tekst schrijft.

2.   Hoe maak je jouw tekst interessant voor de lezer?

Wanneer je je doelgroep hebt bepaald kun je gaan nadenken hoe je de tekst interessant kan maken voor de lezer. Verdiep je in de doelgroep wanneer je er zelf niet onder valt. Aan de hand hiervan kun je de tekst deels interessanter maken. Maar ook de opbouw van de alinea’s, de lay-out en de opbouw van zinnen is belangrijk. Stel bijvoorbeeld een vraag in de eerste alinea en beantwoord deze later in de tekst.

3.   Maak een mindmap en/of noteer belangrijke punten

Wat is het doel van jouw tekst? Waar staat bijvoorbeeld jouw website, bedrijf of product voor? Wat zijn eventuele voordelen van het lezen van de tekst of het kopen van jouw product? Schrijf voor jezelf de punten op die belangrijk zijn te benoemen in je tekst. Ga tijdens en na het schrijven van een tekst langs of je alles hebt benoemd op een natuurlijke manier.

4.   Let op spelfouten en schrijf mooie zinnen

Hoe streng je moet zijn op spelfouten is vaak afhankelijk van je branche. Op websites die literatuurgericht zijn valt een spelfout meer op dan op bijvoorbeeld een beauty website. Veel tekstschrijvers maar ook tekstlezers geven aan zich niet te storen aan kleine spelfoutjes. Toch is het naar mijn mening wel belangrijk dat je op een aantal dingen let. Ten eerste dat je zo min mogelijk spelfouten maakt. Ten tweede dat een spelfout niet zorgt voor een verkeerde interpretatie van een woord. Ten derde is het belangrijk dat je niet te lange zinnen schrijft. Hierdoor is de tekst makkelijker leesbaar. Ook wordt de tekst makkelijker leesbaar als je in Jip en Janneke taal schrijft. Probeer dit af en toe te doen om het leesbaar en begrijpelijk te maken voor iedereen.

5.   Schrijf naar één persoon

Zorg dat de tekst gericht is naar één persoon. Het is geen presentatie of spreekbeurt. Schrijf vanuit een ik-vorm naar een jij- of u-vorm. Dit maakt het persoonlijk en persoonlijkheid is belangrijk voor iedere tekst.

6.   Maak de tekst overzichtelijk

Probeer niet één grote lap tekst te schrijven. De lezer haakt dan snel af omdat het er saai uit ziet en omdat hij de tekst niet van te voren kan scannen op kopjes. Gebruik dus titels, tussenkopjes, alinea’s en waar mogelijk ook nog afbeeldingen. Zorg dat er een goede opbouw in de tekst zit en leidt de tekst goed in.

Hopelijk helpen deze tips jou een beetje op weg bij het teksten schrijven voor je eigen website! Nog een kleine tip: volg de Facebook pagina van VYZUAL voor nog meer actuele tips over tekstschrijven, SEO, Social Media en meer!

Onze diensten

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Hieronder vind je al onze diensten.

Bedrijfsnaam laten ontwerpen 
Logo laten ontwerpen
Huisstijl laten ontwerpen
Grafische vormgeving
Bedrijfsfotografie
Bedrijfsvideo’s
Website laten maken
Webshop laten maken
SEO teksten laten schrijven
Blog laten schrijven
Social Media uitbesteden
Social Media campagne uitbesteden

Ilona

Vond je deze blog interessant?

Onze digital marketeer schrijft maandelijks interessante blogs vol met waardevolle informatie en tips over branding, webdevelopment en online marketing!

Nieuwste blogs